Mine hamstre

Jeg har vinterhvide dværghamstre, som er en af de 4 dværghamsterarter, man normalt kan finde i fangenskab.

Du kan læse mere om arten på Dansk hamster forenings hjemmeside   – se under links.

Han: Husfred’s Eun-Fionn, agouti, født 10-05-2017, genkode Dd pepe

Han: Husfred’s Eun-Fionn, agouti, født 10-05-2017, genkode Dd pepe

Eun-Fionn på vej ud af vinterpels og nu kæledyrs champ

KCH Husfred’s Eun-Fionn (Ian) er min beholder fra E kuldet. Jeg havde egentligt besluttet at beholde hans bror, som er pearl farvet, men Ian her var bare sin stamfader, min dejlige Husfred’s Brathair, op af dage, og det kunne jeg ikke stå for. Så han bliver her og giver forhåbentligt sit fantastiske temperament videre til den næste generation. På sin første udstilling den 09-09-2017 fik han fortrinlig i kæledyr, med et certifikat. Han har fået sit andet certifkat i kæledyrsklassen den 03-03-2018. Han har skiftet til den smukkeste hvide og grå vinterpels. Se fotos i galleriet. Den 14-04-2018 fik han sit sidste kæledyrs certifikat, og er nu kæledyrschampion. Han blev desuden BIS 4 i kæledyrskategorien (dvs fjerde bedste i kæledyrsklasssen samlet) Vi er meget stolte af ham.

Hun: kwo’s Eudyptes chathamensis, Agouti, genkode Dd pepe født 20-11-2017

kwo’s Eudyptes chathamensis (også kendt her i huset som “den lille pingvin”) er min dejlige hun. Hun er det fineste lille væsen. Lidt forsigtig af sig, men rolig i hånden. Hun har været så sød at skifte til vinterpels, og var meget smuk i hvid med grå striber. Se fotos i galleriet. Hun er mor til mit f-kuld.

Han, Husfred’s Faileas, safir, genkode dd pepe født 20-04-2018

Husfred’s Faileas (Fallas) er min beholder fra F-kuldet. Han er et meget livligt lille væsen, der altid har gang i et eller andet byggeprojekt i sit terrarie. Jeg tror, han er ved at grave ud til en vinkælder lige nu, mens jeg skriver dette (juni 2018). Nu hvor han er et halvt år (sept 2018), har hans temperament “sat sig” og han er lige så glad for at komme i hånd som de andre. Han graver stadig lystigt ud til den der vinkælder med annex..

Hun Snowflakes Dazzling Snowdrop født 22-09-2018 genkode DdPepe

Snowflakes Dazzling Snowdrop (Snow) er så smuk, blød og fin. Allerede da hun kom ud af transportkassen efter en lang rejse satte hun sig bare til at vaske sig i min hånd, og derefter hos min mand.  når hun hører at man er der, kommer hun farende hen til lågen for at få en godbid og hun vil også meget  gerne op. Superdejligt temperament som vi håber hun giver videre til sine unger.

Hun: Donau’s Perle, safir, født 01-12-2019 genkode dd pepe

Donau’s Perle er det nyeste medlem af familien. Hun er en smuk safir hun, som lige skal have lov til at blive lidt ældre, før hun forhåbentligt skal være mor til den næste generation. Lige nu er hun i fuldt vigør. hun elsker at grave tunneller og løber mange kilometre hver nat. Med foder i sit hjul. Krudt i rumpetten er der i hvert fald.

Lidt om burindretning:

Mine hamstre har hver deres terrarium på 80x40x40cm (128L).

Hvis jeg bruger spåner, vælger jeg SPF godkendte, grove, støvfrie spåner af løvtræ eller løv/grantræ.
Fyrretæ og cedartræ undgår jeg, da disse trætyper indeholder phenoler, der muligvis er problematiske for gnavere – der er nemlig set øget incidens af levertumorer hos rotter, der går i cedartræsspåner.

For noget tid siden har jeg prøvet at bruge Easystrø, som er et varmebehandlet, snittet halmprodukt. Umiddelbart var jeg tilfreds. Hamstrene har let ved at lave tunneller i det, og det dufter dejligt, men jeg gik væk fra det igen, fordi jeg synes det støver for meget i forhold til de støvhamsterreolfrie spåner.

I resten af terrariet er der Carefresh som bundmateriale.

IMG_1131Min mand har bygget hamstrenes “wellnesscenter”. Han brugte noget polyplade (plexiglas) som han havde liggende og limede det med akvariesilikone (som er totalt ugiftigt, modsat det meste byggesilikone, som indeholder svampedræber)
Hele systemet passer ind under deres træplatforme.

Det forreste lille kammer har bund, og er fyldt med småsten (akvariesten som ikke er skarpe, og er 3-8 mm store) – der er bund, fordi man så nemt kan tage det ud uden at få de små sten ud i hele buret.

Det bagerste “kammer” – gravekammeret – er bare en vinkel uden bund, som passer op af terrariets vægge, det er så fyldt med spåner (eller andet IMG_1132gravevenligt materiale) – der er drysset Mr. Johnsons hamsterblanding, kattetørfoder og tørrede melorme i det.

Ideen er at give hamstrene forskellige bundlag at bevæge sig på og i, samt et godt dybt sted at grave – at der er gemt foder i området giver dem en god grund til at grave, og dermed en masse motion og noget at IMG_1139give sig til.
I  forhold til deres velfærd er det meget vigtigt at tænke i miljøberigelse – altså at give dem noget at lave…. Derfor har mine hamstre kun madskåle i buret, når de får friskt grønt.

Obs. til information: der er to hamstre sammen på nogle af billederne. Det er fordi, de blev taget, mens Fiona var sat til Brathair i håbet om unger. Mine hamstre går alene under normale omstændigheder, da arten ikke er egentlig social, men i naturen mest sandsynligt er kolonidannende, og derfor ikke er egnet til at gå flere sammen i fangenskab, med mindre der netop er tale om et avlspar. Man risikerer simpelthen, at de slår hinanden ihjel. Til gengæld lider de ikke afsavn ved at være alene, som f.eks. marsvin, deguer og ørkenrotter ville gøre det. Vil du have dyr, som du ønsker skal gå sammen med artsfæller, så vælg en social art i stedet for en af hamsterarterne. Bland aldrig forskellige arter i samme bur, uanset hvilke arter af gnavere, vi taler om.