Mine hamstre

Jeg har vinterhvide dværghamstre, som er en af de 4 dværghamsterarter, man normalt kan finde i fangenskab.

Du kan læse mere om arten på Dansk hamster forenings hjemmeside   – se under links.

Han, Husfred’s Faileas, safir, genkode dd pepe født 20-04-2018

Husfred’s Faileas (Fallas) er min beholder fra F-kuldet. Han er et meget livligt lille væsen, der altid har gang i et eller andet byggeprojekt i sit terrarie. Jeg tror, han er ved at grave ud til en vinkælder lige nu, mens jeg skriver dette (juni 2018). Nu hvor han er et halvt år (sept 2018), har hans temperament “sat sig” og han er lige så glad for at komme i hånd som de andre. Det er nu november 2019 og han graver stadig lystigt ud til den der vinkælder med annex… Faileas har fået certifikat i kæledyrsklassen på udstilling den 23-02-2019 og 29-02-2020

Hun Snowflakes Dazzling Snowdrop født 22-09-2018 genkode DdPepe

Snowflakes Dazzling Snowdrop (Snow) er så smuk, blød og fin. Allerede da hun kom ud af transportkassen efter en lang rejse satte hun sig bare til at vaske sig i min hånd, og derefter hos min mand.  Når hun hører at man er der, kommer hun farende hen til lågen for at få en godbid og hun vil også meget  gerne op. Superdejligt temperament, men desværre er det ikke lykkedes at få hende drægtig. Hun går nu og hygger sig som pensionist. Snow har fået certifikat i kæledyrsklassen på udstilling den 23-02-2019 og 29-02-2020

Hun: Donau’s Perle, safir, født 01-12-2019 genkode dd pepe

Donau’s Perle er en smuk safir hun, som altid er i fuldt vigør. Hun elsker at grave tunneller og løber mange kilometre hver nat. Med foder i sit hjul. Krudt i rumpetten er der i hvert fald. Hun står hver aften og banker på ruden for at få sin godnat godbid. Hun er meget social af en hamster at være. Men det er desværre ikke lykkedes at få unger på hende. Perle har fået certifikat i kæledyrsklassen på udstilling den  29-02-2020

Hun: Snowflakes Frosted Diamond, genkode Dd Pepe, pearl agouti, født 20-10-2019

Snowflakes Frosted Diamond er den sødeste, blødeste pearl agouti hun. Hun nusser glad rundt i sit bur, og vil gerne op i hånden. Når hun er med i sofaen futter hun lidt rundt på mig, og lægger sig så til at sove i min hånd. Hun foretrækker sit lodrette hjul, mens det vandrette efter hendes mening er mest egnet til at grave foder ned under. Diamant har fået certifikat i kæledyrsklassen på udstilling den 29-02-2020

Han: Kwo’s Cognac, safir, genkode dd pepe, født 09-10-2019

Kwo’s Cognac er en smuk safir han fra Danmarks ældste, mest veletablerede opdrætter. Cognac er en meget nysgerrig og kvik lille fyr, som slet ikke har tid til godbidder, men gerne vil op i hånden, så han kan undersøge alt – og sætte tandmærker i evt læderarmbånd. Så lærte jeg det. Hans foretrukne aktivitet er at ommøblere sit bur og flytte Altromin foder blokke til nye og spændende steder. Cognac har fået certifikat i kæledyrsklassen på udstilling den 29-02-2020

Lidt om burindretning:

Mine hamstre har hver deres terrarium på 80x40x40cm (128L).

Hvis jeg bruger spåner, vælger jeg SPF godkendte, grove, støvfrie spåner af løvtræ eller løv/grantræ.
Fyrretæ og cedartræ undgår jeg, da disse trætyper indeholder phenoler, der muligvis er problematiske for gnavere – der er nemlig set øget incidens af levertumorer hos rotter, der går i cedartræsspåner.

For noget tid siden har jeg prøvet at bruge Easystrø, som er et varmebehandlet, snittet halmprodukt. Umiddelbart var jeg tilfreds. Hamstrene har let ved at lave tunneller i det, og det dufter dejligt, men jeg gik væk fra det igen, fordi jeg synes det støver for meget i forhold til de støvhamsterreolfrie spåner.

I resten af terrariet er der Carefresh som bundmateriale.

IMG_1131Min mand har bygget hamstrenes “wellnesscenter”. Han brugte noget polyplade (plexiglas) som han havde liggende og limede det med akvariesilikone (som er totalt ugiftigt, modsat det meste byggesilikone, som indeholder svampedræber)
Hele systemet passer ind under deres træplatforme.

Det forreste lille kammer har bund, og er fyldt med småsten (akvariesten som ikke er skarpe, og er 3-8 mm store) – der er bund, fordi man så nemt kan tage det ud uden at få de små sten ud i hele buret.

Det bagerste “kammer” – gravekammeret – er bare en vinkel uden bund, som passer op af terrariets vægge, det er så fyldt med spåner (eller andet IMG_1132gravevenligt materiale) – der er drysset Mr. Johnsons hamsterblanding, kattetørfoder og tørrede melorme i det.

Ideen er at give hamstrene forskellige bundlag at bevæge sig på og i, samt et godt dybt sted at grave – at der er gemt foder i området giver dem en god grund til at grave, og dermed en masse motion og noget at IMG_1139give sig til.
I  forhold til deres velfærd er det meget vigtigt at tænke i miljøberigelse – altså at give dem noget at lave…. Derfor har mine hamstre kun madskåle i buret, når de får friskt grønt.

Obs. til information: der er to hamstre sammen på nogle af billederne. Det er fordi, de blev taget, mens Fiona var sat til Brathair i håbet om unger. Mine hamstre går alene under normale omstændigheder, da arten ikke er egentlig social, men i naturen mest sandsynligt er kolonidannende, og derfor ikke er egnet til at gå flere sammen i fangenskab, med mindre der netop er tale om et avlspar. Man risikerer simpelthen, at de slår hinanden ihjel. Til gengæld lider de ikke afsavn ved at være alene, som f.eks. marsvin, deguer og ørkenrotter ville gøre det. Vil du have dyr, som du ønsker skal gå sammen med artsfæller, så vælg en social art i stedet for en af hamsterarterne. Bland aldrig forskellige arter i samme bur, uanset hvilke arter af gnavere, vi taler om.