Mine hamstre

Jeg har vinterhvide dværghamstre, som er en af de 4 dværghamsterarter, man normalt kan finde i fangenskab.

Du kan læse mere om arten på Dansk hamster forenings hjemmeside   – se under links.

Hun: Snehvide’s Emilie, safir, genkode ddpepe, født 10-09-2020

Snehvide’s Emilie er pensioneret som avlhun og går bare og hygger sig. Hun er en fin safir, som er tillidsfuld, kontaktsøgende og livlig. Hun er mor til mit I og J kuld og passede sine unger meget omhyggeligt.
Hun elsker at komme med en tur i sofaen – især hvis hun kan sidde hos min mand, som hun har udnævnt til sit yndlingsmenneske.

Han: Husfred’s Gormanaich, safir, genkode ddpepe, født 29-08-2020

Hun: Husfred’s Gu Brath, agouti, genkode Ddpepe, født 29-08-2020

Husfred’s Gormanaich er en dejlig livlig safir han som jeg hurtigt besluttede var den han fra G kuldet, som jeg skulle beholde. Han har den genetik, jeg var interesseret i (safir og af et par rigtigt gode linier) Samtidig viser han det sind jeg gerne vil brug i mit opdræt. Smuk, venlig og rolig i hånden. Jeg er meget spændt på at se, hvad han kan præstere på kommende udstillinger. Han er far til mit I og J kuld.

Men så var der jo lige Husfred’s Gu Brath – som bare trampede lige ind i hjertet på mig. Det er hende på videoen øverst på siden. Gudesmuk, helt exceptionelt fint temperament og, ja, navnet betyder “For evigt” – hun bliver her , selv om det ikke lige var med i planerne. Og jeg kan næsten ikke vente, til jeg kan tage hende med på udstilling. Sjældent har jeg været så spændt på at høre en dommers vurdering. Og det bliver virkelig interessant at se hvad hun kan give til sine unger i fremtiden.
Hun skifter til vinterpels på en charmerende rodet måde med farver og striber.

Lidt om burindretning:

Mine hamstre har hver deres terrarium på 80x40x40cm (128L).

Hvis jeg nu og da bruger spåner, i en del af terrariet, vælger jeg SPF godkendte, grove, støvfrie spåner af løvtræ eller løv/grantræ.
Fyrretæ og cedartræ undgår jeg, da disse trætyper indeholder phenoler, der muligvis er problematiske for gnavere – der er nemlig set øget incidens af levertumorer hos rotter, der går i cedartræsspåner.

I resten af terrariet er der Carefresh eller Boxo som bundmateriale.

IMG_1131Min mand har bygget hamstrenes “wellnesscenter”. Han brugte noget polyplade (plexiglas) som han havde liggende og limede det med akvariesilikone (som er totalt ugiftigt, modsat det meste byggesilikone, som indeholder svampedræber)
Hele systemet passer ind under deres træplatforme.

Det forreste lille kammer har bund, og er fyldt med småsten (akvariesten som ikke er skarpe, og er 3-8 mm store) – der er bund, fordi man så nemt kan tage det ud uden at få de små sten ud i hele buret.

Det bagerste “kammer” – gravekammeret – er bare en vinkel uden bund, som passer op af terrariets vægge, det er så fyldt et IMG_1132gravevenligt materiale – der er drysset  tørrede melorme i det.

Ideen er at give hamstrene forskellige bundlag at bevæge sig på og i, samt et godt dybt sted at grave – at der er gemt foder i området giver dem en god grund til at grave, og dermed en masse motion og noget at IMG_1139give sig til.
I  forhold til deres velfærd er det meget vigtigt at tænke i miljøberigelse – altså at give dem noget at lave…. Derfor har mine hamstre kun madskåle i buret, når de får friskt grønt.

Obs. til information: der er to hamstre sammen på nogle af billederne. Det er fordi, de blev taget, mens Fiona var sat til Brathair i håbet om unger. Mine hamstre går alene under normale omstændigheder, da arten ikke er egentlig social, og derfor ikke er egnet til at gå flere sammen i fangenskab, med mindre der netop er tale om et avlspar. Man risikerer simpelthen, at de slår hinanden ihjel. Til gengæld lider de ikke afsavn ved at være alene, som f.eks. marsvin, deguer og ørkenrotter ville gøre det.
Vil du have dyr, som du ønsker skal gå sammen med artsfæller, så vælg en social art i stedet for en af hamsterarterne. Bland aldrig forskellige arter i samme bur, uanset hvilke arter af gnavere, vi taler om.