Hamsterudstilling? Seriøst?

“Hamsterudstilling? Seriøst?”
Det er nok den mest almindelige reaktion, jeg hører, når jeg fortæller, at jeg går på udstilling med mine hamstre. Oftest efterfulgt af et lille – eller knapt så lille – fnis.
Men hvorfor gør jeg det egentligt? Og hvad er det for noget?
Mange tror tilsyneladende, at det bare er sådan en “vælg det mest nuttede dyr” konkurrence, men hamsterudstilling er faktisk et meget vigtigt avlsredskab, og selv om man b010lot ønsker et dejligt kæledyr, så er det værd at være opmærksom på om opdrætteren har været på udstilling med forældredyrene og hvad resultatet var.

Der er 3 forskellige klasser at udstille i: børnedyr, kæledyr og standard:

Standardklassen er skabt for at vurdere dyrenes udseende, sundhed og temperament. Udseendet holdes op mod en såkaldt “standard” – en beskrivelse af, hvordan hamsternov2015 Nighean læseren helst skal se ud – den optimale hamster. Dette har til formål at sikre, at avlen ikke får hamstrene til at afvige alt for meget fra deres vilde stamform – vi skulle jo nødig ende med at f.eks. avle vinterhvide dværghamstre med lange ører og lange ben.
Samtidig er det vigtigt for hamsterens sundhed, at den er bygget som den naturlige evolution nu engang har fået arten udviklet. Alt for udstående øjne giver f.eks. større risiko for skader og sygdomme i øjnene. Samtidig kigger dommerne naturligvis på hamsterens adfærd og på om den er sund og rask. Standarden beskriver også hvordan farverne helst skal se ud, hvordan aftegnene optimalt skal være mm.

Kæledyrsklassen fokuserer ikke så meget på om hamsteren helt følger den optimale standard for bygning, farver osv., men har primært fokus på sundhed og temperament.
Der tages dog stadig stilling til om der er væsentlige afvigelser i bygning, f.eks. alt for udstående øjne.
I denne klasse drejer vurderingen sig nemlig primært om dyrets egenthed som kæledyr, og dermed følger jo også ejerens pasning af dyret – er det sundt og raskt, uden skader, erfionaNov15 foderstanden og pelsen i orden – begge dele hænger tæt sammen med en ordentlig fodring – samt ikke mindst om hamsteren er dejlig, nem at håndtere og tam.

Børnedyrsklassen følger bedømmelsen i kæledyr, forskellen er, at kun dyr, der er ejet af børn, kan stilles i denne klasse.

Jeg betragter udstilling både i standard og i kæledyr som vigtige og brugbare bedømmelser, som jeg tager hensyn til resultatet af i min avl.
Vi synes jo alle sammen, at vores dyr er jordens dejligste dyr, og det er rigtigt sundt for en opdrætter at få en neutral udenforståendes vurdering af ens dyr. Det sværeste som opdrætter er sådan set at vælge, at man ikke vil avle på et af sine dyr.

Så, ja, jeg går på hamsterudstilling, og ja, jeg mener det seriøst….

At vi så har det utroligt hyggeligt på udstillingerne, er jo bare en bonus. Hold øje med foreningens hjemmeside, eller facebookside, kom forbi og kig som gæst eller som udstiller – alle er mere end velkomne.